BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Leraren die te maken krijgen met verlies en rouw stellen zich vragen als: Hoe nemen we afscheid en wat kunnen wij doen om het proces van verlies en rouw te ondersteunen?

Er kunnen zich verschillende situaties voordoen. Het kan gaan om het overlijden van een collega, een leerling of een vader, moeder, broer of zus van een van de leerlingen. Veel leraren ervaren de gevolgen van (v)echtscheiding bij een of meerdere leerlingen in hun klas en zien bijvoorbeeld loyaliteitsproblemen ontstaan. In de begeleiding van verlies en rouwprocessen is het erg belangrijk de aandacht te richten op de veranderde werkelijkheid en op de pijn van het verlies, maar ook op veerkracht en de mogelijkheden tot herstel. In de praktijk is er sprake van herkenbaarheid van het proces van verlies en rouw, dat door elk individu op eigen en unieke wijze wordt doorleefd.

Het zo natuurlijk mogelijk doorlopen van een verlies- en rouwproces kan voorkomen, dat een ingrijpende verlieservaring leidt tot problemen op het gebied van de emotionele ontwikkeling, de sociale ontwikkeling en de leerontwikkeling.

Adviseurs