Opleiding Intern begeleider: een deelnemer aan het woord

BAZALT GROEP bestaat
uit Bazalt, HCO en RPCZ Bazalt logo

Is de opleiding voldoende gericht op de praktijk?

Ja, de opleiding heeft een goede aansluiting met de praktijk. In elke module heb je ook zelf de keuze waar je jouw opdrachten bij aan laat sluiten. Om een voorbeeld te geven. In de module die we nu al het doen zijn, gaan we aan de slag met het dialooginstrument en coachen. Ik heb dit gekoppeld aan het optimaliseren van de leerlingbespreking, omdat ik hier meer uit wil halen als IB’er.  

Na elke bijeenkomst heb je dus ook een aantal praktijkgerichte opdrachten. Bij de volgende bijeenkomst kom je hier weer samen op terug en wordt het verder uitgebouwd. De docenten zijn enorm behulpzaam en denken graag met je mee hoe je dit in de praktijk goed kan uitzetten. 

Hoe ervaar je de studiebelasting en is er veel zelfstudie?

Ik denk dat dit voor iedereen anders is. Een module bestaat uit ongeveer 5 bijeenkomsten van 16.00u tot 19.30u maximaal.

Er komt veel terug in de bijeenkomsten, maar er wordt zeker iets van je verwacht in de trend van iets doorlezen / voorbereiden. Wat er ook gebeurd is dat er bij sommige modules samen een samenvatting wordt gemaakt van hetgeen je hebt lezen. Dit doe je dan bijvoorbeeld in groepjes en wordt dan daarna direct aan de hele groep gepresenteerd. Heel fijn, zeker in drukke tijden  (win-win situatie).

Bij elke module heb je ook een portfolio waarin je jouw groei beschrijft. Dit vergt ook even jouw aandacht, maar heeft wel een toegevoegde waarde. Ik heb het nog niet meegemaakt dat je bijvoorbeeld een heel boek moet uitlezen voor een bijeenkomst. Er is vaak één boek gekoppeld aan een module, wat ook fijn wegleest. 

Zijn er veel extra materialen nodig?

Ik heb enkele boeken aangeschaft. Bij elke module ongeveer 1, maar dit hoeft niet altijd. De docent geeft dit zelf aan. We hebben nu ook een module waar de docent ervoor zorgt dat je hetgeen wat je moet lezen digitaal aangeleverd krijgt. Bij de module die we nu volgen hebben we een dialooginstrument aangeschaft, maar dit is ook een waardevol instrument om binnen de school te hebben!! 

Zijn er veel samenwerkingsopdrachten?

Tijdens de module doe je veel verschillende samenwerkingsopdrachten (bijvoorbeeld in combinatie met Coöperatieve werkvormen). Verder werk je aan je eigen opdrachten. Sommigen pakken het samen op, omdat ze bijvoorbeeld op één school werken. Je bent hierin vrij.

Ik hoop dat ik jullie wat meer info heb kunnen geven over de opleiding.

Ik heb zelf ook de Master SEN – begeleiden gedaan en volg dus maar enkele modules. Ik ervaar deze modules als waardevol in mijn ontwikkeling. Ik volg nu ook een module waarvan de lesstof overeenkomt met een module van de Master SEN. Ik heb het hierover gehad met mijn docent. Gelukkig zijn de modules rijk aan nieuwe leerstof en combineer ik het nieuwe met hetgeen ik al heb gehad. De docent die we nu hebben, denkt daar goed in mee en geeft ook alternatieven. Dat is fijn, zodat ik mezelf wel blijf ontwikkelen. 

Op 9 maart 2021 organiseren we weer een voorlichtingsbijeenkomst. Nu alvast inschrijven?